Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Fontos mérföldkőhöz ért a FANUC az automatizálási technológia történetében

2022.05.24

Forrás: FANUC, Hírek
A számjegyvezérlésben világszinten piacvezető vállalat legyártotta az ötmilliomodik CNC-vezérlőt


A FANUC új világrekordot állított be: ötmillió darab legyártott CNC-vezérléssel biztosítja piacvezető pozícióját az gyártásautomatizálásban. Kenji Yamaguchi, a japán FANUC Corporation elnök-vezérigazgatója így értékelte a vállalat számára is fontos mérföldkövet: „Ezt a sikert szerszámgépgyártó és felhasználó partnereinknek köszönhetjük, akik az évek során tanácsokkal láttak el és mindvégig támogattak minket a munkánkban.”  

Az ismerősen csengő CNC rövidítés a számítógépvezérelt számjegyvezérlés angol megfelelőjéből (Computerised Numerical Control) származik, és egy elektromos gépvezérlési megoldást jelent. Elődjét, az NC-vezérlést (vagyis a számjegyvezérlést) az 1940-es és ’50-es években fejlesztették. A FANUC, úttörőként az iparágban, 1956-ban kezdett el ipari NC-vezérléseket gyártani, amivel nemcsak a japán vállalatokat, hanem nemzetközi versenytársainak jelentős részét is megelőzte. Ezt követően az elektrohidraulikus impulzusmotorok fejlesztésével foglalkozott a cég, ami megalapozta a FANUC kiváló szervótechnológiáját.

1964-ben a FANUC az elsők között váltott NC-ről CNC-re a „FANUC 250” bevezetésével. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a következő években a vállalat tovább tökéletesítette a technológiát. Így 1976-ban piacra dobta a kompakt „FANUC System 5”-öt, egy egychipes mikroprocesszor bevezetésével, amely hozzájárult a CNC-technológia világszintű elterjedéséhez. Napjainkban a japán vállalat gyártási kapacitása havi 36.500 darab CNC-vezérlés; a legújabb FS 30i/31i/32iB Plus és FS0i-F Plus sorozat modelljei a legmodernebb CNC- és szervotechnológiákat, valamint számos MI-alapú (mesterséges intelligencia alapú) funkciót kínálnak a felhasználóknak.

„A CNC-vezérlésekben alkalmazott mesterséges intelligencia segít hatékonyabbá tenni a technológiai folyamatokat és javítja a gépkihasználtságot, miközben jobb felületi minőséget érhetnek el a felhasználók a megmunkálásokkal” – mondta Shinichi Tanzawa, a FANUC Europe Corporation elnök-vezérigazgatója. A technológia mellett a könnyű használhatóság is fejlesztési szempont a cég számára. Egy speciális PC szoftver (CNC GUIDE) támogatja a szerszámgépgyártókat a virtuális fejlesztésben, a szimulációkban és a tesztelésben a szerszámgépük "digitális ikertestvérén" (digital twin). A szoftver az oktatásban is remekül kihasználható.

„Fontos kiemelni, hogy az európai ügyfeleink speciális igényei egyre nagyobb figyelmet kapnak a FANUC részéről” – tette hozzá Tanzawa. 2017-ben például a Stuttgart melletti Neuhausenben, a németországi leányvállalat telephelyén Európai Fejlesztőközpont nyílt. Annak érdekében, hogy ezt az új egységet az európai műszaki támogató csoporttal lehessen tovább bővíteni, a FANUC egy körülbelül 6.000 négyzetméteres műszaki központot épít a városban. A több mint 20 millió eurós beruházás keretében 2023-ban készülhet el az új épület.

De a más helyeken is jelentős beruházásokat hajtott és hajt végre a vállalat. A 2021-es pénzügyi évben a FANUC mintegy 130 millió eurót költött az európai épületeire, hogy megerősítse az itteni ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat, így hatékonyabbá tegye a műszaki támogatást és növelje a képzések elérhetőségét. A FANUC Europe többek között megvásárolt egy korábban bérelt raktárat és elosztóközpontot a luxemburgi Conternben, hogy lerövidítse az európai ügyfelek számára a szállítási és az átfutási időket. Az elkövetkező években pedig további beruházásokat tervez a cég: „Gyorsan bővítjük jelenlétünket szinte minden európai országban, hogy kielégítsük a jelenlegi és a jövőbeli ügyfeleink igényeit is” – mondta az elnök-vezérigazgató.

Opcionális szövegdoboz

Karbantartás a teljes élettartam során:

A FANUC termékeihez a teljes élettartamuk során elérhetők a karbantartási és javítási szolgáltatások. Minden FANUC termék, beleértve a CNC-vezérlőket, az ipari robotokat és a szerszámgépeket, FANUC szervizszolgáltatással rendelkezik, amelynek időtartamát pedig az ügyfelek igényei határozzák meg. Ennek érdekében a FANUC nemcsak helyszíni szerviztechnikusokat alkalmaz, hanem saját javítóközpontokat is működtet szerte a világon. Ez egy olyan szolgáltatás, amit az ügyfelek örömmel vesznek igénybe, különösen hosszú távon: „Az Európában általunk javított CNC-gépek körülbelül egyharmada több mint 20 éves" – jelentette ki Shinichi Tanzawa, a FANUC Europe Corporation elnök-vezérigazgatója – "és úgy gondoljuk, hogy ezzel az megoldással, illetve az üzletpolitikánkkal hozzájárulunk az ügyfeleink által üzemeltetett gyárak fenntartható működéséhez".

A FANUCról:

A FANUC Corporation a világ egyik vezető gyárautomatizálási vállalata a CNC vezérlőrendszereivel, ipari robot és a szerszámgép kínálatával (így a ROBODRILL, a ROBOCUT, a ROBOSHOT és a ROBONANO termékcsoportokkal). 1956 óta úttörőnek számít a számjegyvezérlésű szerszámgépek fejlesztésében az ipari automatizálási szereplők között. Világszerte 271 leányvállalattal, több mint 8.200 alkalmazottjával a FANUC gyakorlatilag mindenhol elérhető és megbízható műszaki támogatást nyújt partnereinek az értékesítés, a fejlesztés, a logisztika, a szállítás, az ügyfélszolgálat, valamint a kutatási tevékenység mellett.

www.fanuc.eu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Munkagép, haszongép ; - FANUC ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; CNC-PLC

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: