Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Éves pénzügyi eredmények 2021 - Kétszámjegyű növekedést ért el a Bosch Magyarországon

2022.05.26

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
¤ Tavaly 14 százalékkal, 1.711 milliárd forintra nőtt a magyarországi Bosch csoport éves árbevétele
¤ 2021-ben 100 milliárd forintot költött új beruházásokra a Bosch Magyarországon


¤  Csaknem 93 milliárd forint K+F-re: fókuszban az elektromobilitás, az autonóm járművek és a mesterséges intelligencia

Budapest – A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója a globális kihívások – a koronavírus-járvány újabb hullámai, a beszállítói láncok okozta nehézségek, az alapanyagárak megugrása, valamint az Ukrajnában zajló háború, annak minden bizonytalanságával és további hatásával – ellenére is kiemelkedő évet zárt 2021-ben Magyarországon, és minden területen növekedést ért el. 2021-ben a teljes magyarországi nettó árbevétele – beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenységeket is – 1.711 milliárd forint volt, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Bosch csoport magyar piacon elért forgalma – a csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – 15 százalékkal erősödött, ezzel 273 milliárd forintra nőtt 2021-ben. Mindkét eredmény meghaladja a járvány előtti, 2019-es szintet is. Bővült a munkatársak száma is: a Bosch csoport 2021. december 31-én több mint 17.000 embert foglalkoztatott Magyarországon, 1.700 munkavállalóval többet, mint egy évvel korábban.

„Akárcsak 2020-ban, 2021-ben is rendkívüli körülmények között kellett végeznünk a munkánkat. Ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni a magyarországi Bosch csoport minden munkatársának és partnerének, hiszen a bizalmuk, rugalmasságuk, és a járványhelyzetben tanúsított felelős magatartásuknak köszönhetően kiemelkedő eredménnyel tudjuk zárni az évet” – mondta dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. 2022 első negyedévében a Bosch Magyarországon a gazdasági kihívások ellenére növelte árbevételét. „Visszafogottan indítottuk az idei évet. A 2022-es pénzügyi év egészét illetően a bizonytalan üzleti környezet miatt nehéz becslésekbe bocsátkozni.” Hozzátette: 2022-ben a cégcsoport folytatja a beruházásokat és tovább bővíti K+F tevékenységét.

Jövőt formáló beruházások Magyarországon
A magyarországi Bosch csoport a kihívások ellenére is folytatta beruházásait az olyan jövőt formáló szakterületekre fókuszálva, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0. A vállalatcsoport 2021-ben összességében 100 milliárd forintot költött a gyártáshoz és fejlesztéshez kapcsolódó beruházásokra.

Az idén húsz éve működő, kéziszerszámokat gyártó miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-nél 2021-ben 13,9 milliárd forintos fejlesztéssel új gyártócsarnokot adtak át. A legmodernebb technológiákkal, kiemelkedő szaktudással és a minőség iránti elkötelezettséggel készülnek itt a kéziszerszámok, egy integrált, teljesen robotizált gyártósoron pedig az eBike-akkumulátorok. A szintén miskolci, járműipari alkatrészekkel, valamint elektromos hajtásokkal foglalkozó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a legnagyobb mértékben az eBike meghajtások és a motorhűtőrendszerek gyártási volumene nőtt. A gyárban a termelési tevékenységen túl kutatás-fejlesztési tevékenységeket is végeznek. Ennek részeként a vállalat több kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósított meg, melyeknek köszönhetően olyan új gyártási eljárás és alkatrész született, amely komoly előrelépést jelent a jövő gépjárműveinek megalkotásában.

A kormányoszlopokat gyártó egri Automotive Steering Column Kft. 2021-ben szintén kiemelkedően teljesített, és az elmúlt két évben végrehajtott bővítésekkel, új gyártósorok telepítésével a Bosch egyik legjelentősebb kormányoszlopokat gyártó egységévé vált Európában. A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft., ahol járműipari alkatrészeket gyártanak – többek között haszongépjárművekbe, valamint elektromos- és önvezető autókba – tavaly gyártókapacitás-bővítésbe kezdett, új technológiákat vezetett be, és 2023-ig egy szolgáltató központot is létrehoz, mindezt több mint 52 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a Bosch legnagyobb gépjárműelektronika gyára világszerte, egyre meghatározóbb szerepet tölt be az elektromobilitáshoz köthető alkatrészek gyártásában, tavaly a legnagyobb mértékben ezeknek a termékeknek a gyártása nőtt. Az ipari digitalizációs fejlesztések részeként a gyárban beüzemelték a Big Data és a gépi tanulás alapú technológiákat, amelyek a folyamatok optimalizálását, valamint a költséghatékonyságot segítik.

A jövő meghatározó technológiáit fejleszti a Bosch Magyarországon
A Bosch aktív K+F tevékenységét folytatva, Magyarországon csaknem 93 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre 2021-ben: ma már a cégcsoport mintegy 3.200 munkatársa dolgozik a jövőt meghatározó technológiák fejlesztésén. Olyan területekre – elektromobilitás, hidrogén, illetve mesterséges intelligencia alapú fejlesztések – koncentrál, amelyek nemcsak új piaci lehetőségeket teremtenek, hanem hozzájárulnak a klímavédelmi célok eléréséhez.

A globális vállalatcsoporton belül Magyarország, és különösen a Budapesti Fejlesztési Központ egyre hangsúlyosabb szerepet játszik az autonóm vezetéshez és az elektromobilitáshoz kapcsolódó fejlesztésekben. Utóbbi területen a mild hibridektől a teljesen elektromos autókig az elektromos hajtáslánc szinte összes komponensét fejlesztik. Az elmúlt években számos, a mesterséges intelligenciához és az önvezető járművekhez köthető technológia készült itt. Többségük az automatizált vezetést segíti a forgalmi környezet még pontosabb elemzésében, a többi jármű mozgásának előrejelzésében.

A tervek szerint 2022 szeptemberében átadják Budapesten a vállalat új K+F központját, amely többek között a magyar mérnökök tudását és ötleteit felkarolva járul hozzá a még biztonságosabb és fenntartható mobilitás megteremtéséhez. Az elektromobilitásra és az autonóm járművek fejlesztésére fókuszáló kampuszon irodák, műhelyek, laboratóriumok és egy tesztpálya is helyet kap. Ezenfelül a vállalat a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályánál hoz létre mérnöki fejlesztő és tesztelő helyszínt, amely az autóipar, az elektromobilitás, az önvezető autózás, valamint a mesterséges intelligencia alapú technológiák fejlesztéséhez járul majd hozzá.

Erősödő egyetemi együttműködés egy átfogó K+F hálózatért
A vállalatcsoport Magyarországon az ipari és az akadémiai szféra aktív közreműködésére épít. Megalapították az ország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét, az ELTE - Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéket, és tart a BME-vel közös kutatás-fejlesztési központ létrehozásának előkészítése. Az Óbudai Egyetemen kialakított műhelyben számos közös, K+F-hez és oktatáshoz kapcsolódó feladatot végeznek. A Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában az egyetemek elsőkézből tájékozódhatnak az ipari trendekről, hogy még hatékonyabban tudják támogatni a technológia fejlődését, a Bosch a közös projektekkel erősíteni tudja kutatás-fejlesztését, a hallgatók pedig már egyetemi élveik alatt bekapcsolódhatnak ipari fejlesztésekbe.

Bosch csoport: kilátások és stratégiai tervek 2022-re
2021-ben a Bosch a kedvezőtlen feltételek ellenére is jelentős árbevétel- és eredménynövekedést ért el. A technológiák és szolgáltatások szállítójának árbevétele 5,2 százalékkal nőtt 2022 első negyedévében. Az év egészét illetően a Bosch a jelentősen megdrágult energia-, anyag- és logisztikai költségek ellenére több mint 6 százalékos árbevétel-növekedésre és 3-4 százalékos üzemi eredményre számít. „A 2021-es üzleti év sikere bizakodással tölt el bennünket, hogy az idei év kihívásait is eredményesen tudjuk kezelni” – hangsúlyozta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. Az egyik legnagyobb bizonytalanságot – minden további hatásával együtt – az Ukrajnában zajló háború jelenti. Hartung szerint a mostani helyzet jól érzékelteti a politikára és a társadalomra nehezedő nyomást: csökkenjen a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés és határozottan lépjenek fel az új energiaforrások kiaknázása érdekében. A Bosch csoport ezért a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére is következetesen folytatja a klímavédelemért tett erőfeszítéseket. Ennek szellemében a vállalatcsoport elnöke három évre szóló, mintegy hárommilliárd euró értékű beruházási programot jelentett be olyan klímasemleges technológiák fejlesztésére, mint például az elektromosítás és a hidrogén alapú megoldásokkal kapcsolatos kutatások.

Zöld áram alkalmazását feltételezve, a Bosch elnöke számára a villamosítás jelenti a klímasemleges élethez vezető leggyorsabb utat, amelynek érdekében a Bosch a hosszútávon fenntartható mobilitás fejlesztését kívánja előmozdítani. 2021-ben először haladta meg a Bosch elektromobilitáshoz kapcsolódó megrendelésállománya a tízmilliárd eurót. Hartung ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hidrogénre is szükség van. „Az iparpolitika feladata, hogy minden gazdasági ágazatot felkészítsen a hidrogén felhasználására” – jelezte. A hatékony klímavédelem érdekében a Bosch belép a hidrogén-elektrolízis komponenseinek piacára. Az évtized végéig a Bosch csaknem 500 millió eurónyi befektetést szán az új üzleti területre, ennek felét a 2025-re tervezett piaci bevezetésig valósítja meg a tervek szerint. A cégcsoport elnöke emellett bejelentette: a következő három évben a vállalat további tízmilliárd eurónyi beruházást hajt végre, hogy digitalizálja üzleti folyamatait. „A digitalizáció hozzájárul a hosszú távú fenntarthatósághoz – melyet megoldásainkkal is támogatunk” – közölte Hartung. A Bosch csoport tervei szerint még az idén világszerte további tízezer szoftverfejlesztőt is felvesz.

Címkék: Bosch, eredmény, árbevétel, forgalom, munkavállaló, munkahely, stabilitás, kutatás-fejlesztés, beruházás, új technológia

Háttér információ 

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A 2021-es pénzügyi évben 1.711 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 273 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 17.000 munkatársat foglalkoztat (2021. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 402.600 munkatársat foglalkoztat (2021. december 31-én) és 2021-ben 78,7 milliárd euró árbevételt ért el. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 128 telephelyen 76.100 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, többek között 38.000 szoftvermérnököt.

További információért látogasson el honlapunkra: 
ww.bosch.hu, iot.boschblog.hu, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse  


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Önvezető, automatizált járművezetés, ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: