Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Akár egy Netflix-előfizetés árából is elindítható a digitalizáció az építőiparban

2022.04.28

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
Sokan gondolják úgy, hogy a digitalizáció az építőipari nagyvállalatok drága „játékszere”, miközben ma már elérhetőek olyan szoftverek is, amelyek akár az egyéni vállalkozók számára is megfizethetőek, és komoly segítséget nyújtanak a munkák elvégzésében, ellenőrzésében,


a költséges viták megnyugtató, gyors rendezésében. Magyarország –bár az első, biztató lépéseket megtette – a digitális megoldások alkalmazásában, különösen a kivitelezési folyamatokban lemaradásban van a nyugati világhoz képest. A felzárkózás esélyeiről, a digitalizáció elterjedésében rejlő lehetőségekről beszélgettünk Illés Tamással, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert hazánkban is forgalmazó bécsi cég magyarországi csapatának tagjával a Portfolio Építőipar 2022 konferenciáján.

„Próbálgatjuk” – így összegezte Illés Tamás, hogy hol tart a digitalizáció elterjedése a magyar építőiparban. A szakember a témával foglalkozó kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként arról beszélt, hogy ódzkodunk a változástól, de ezt a gátat előbb-utóbb át kell ugrani, mert aki nem tud változni, az nem versenyképes. Az ugráshoz, a felzárkózáshoz véleménye szerint akár államilag támogatott oktatási programokra, a megszerzett tapasztalatok megosztására van szükség, hogy a potenciális felhasználók minél jobban megismerhessék a digitalizáció kínálta előnyöket, lehetőségeket. Vannak ígéretes kezdeményezések, eredmények, de el kell érni, hogy a ma még vonakodó ágazati szereplők ne külső kényszerként, hanem saját, jól felfogott érdekükben a fejlődésüket, hatékonyságukat támogató lehetőségként tekintsenek az átállásra.  Az érthető, és a kerekasztal-beszélgetésen is szóba került, hogy az égető szakemberhiány miatt sokaknak most az a legfontosabb, hogy felkutassák a megfelelő kivitelezőket, akik az elvárt minőségben és a megjelölt határidőre képesek elvégezni a feladatokat.

„Ebben a helyzetben nem mindenki fordíthat kiemelt figyelmet arra, hogy az alvállalkozókat rászorítsa a digitális technológiák alkalmazására, nem akarják őket pluszfeladatokkal terhelni, a lényeg az, hogy a munka meglegyen időre” – mondja Illés Tamás, hozzátéve, hogy a mostani időszak nem igazán kedvez a hosszú távú gondolkodásnak, tervezésnek, több cégnél még hiányoznak azok a szakemberek, területi felelősök, akik összefognák, levezényelnék és a későbbiekben menedzselnék a digitális átállást, így a folyamat, bár elindult, még döcögős.  „Jó lenne, de…”– ezzel a mondattal lehet talán a legjobban bemutatni az óvatosabb vállalatok hozzáállását a váltáshoz, pedig a jövőbeni versenyképességet most kellene megalapozni, így ebből a szempontból a hazai ágazati szereplők válaszút elé érkeztek.  Érik a változás, amire a szakember véleménye szerint egyre többen készülnek tudatosan a magyar építőiparban.

A PlanRadar magyarországi csapatának tagja arról is beszélt, hogy sok szereplő azért halogatja az átállást, mert tart a magas költségektől, miközben egy egyéni vállalkozó ma már akár egy Netflix-előfizetés áráért is hozzá tud férni egy olyan digitális megoldáshoz, amelynek segítségével folyamatosan, átlátható módon dokumentálhatja a kivitelezés minden fontos mozzanatát. Az esetleges hibák, mulasztások a megfelelő szoftver használatával pillanatok alatt visszakereshetőek, ellenőrizhetőek, az átláthatóság pedig erősíti a bizalmat, biztonságot nyújtva kivitelezőnek, megbízónak, a projekt valamennyi szereplőjének.  A digitalizáció tehát nem a nagyok „játékszere”, hanem befektetés a jövőbe, amit egyre többen ismernek fel, itt az ideje, hogy megtegyék az első lépéseket, összegezte tapasztalatait a szakember. 
***
A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.

https://www.planradar.com/hu/   


NEWS ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: