Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

2024-től az új BMW és MINI modellek fenntartható gyártással előállított alumínium keréktárcsákon érkeznek

2022.04.14

Forrás: BMW Sajtóközlemény
A kerékgyártásban alkalmazott zöldenergia használatával a müncheni központú vállalatcsoport évente több mint 500.000 tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg.


A BMW Group a sorozatgyártás újabb területére terjeszti ki fenntarthatóságot éltető vállalati stratégiáját: 2024-től az új BMW és MINI modellek alumíniumöntvényből készülő keréktárcsáit száz százalékban zöldenergia alkalmazásával állítják elő. A müncheni központú vállalatcsoport számára ez egy újabb jelentős lépés azon kitűzött célja felé, hogy az autóipar leginkább fenntartható beszállítói hálózatát építse ki. A technológiai átállás elsősorban az alumínium előállításához szükséges, rendkívül energiaigényes elektrolízis folyamatot és a keréköntés folyamatát érinti. A BMW Group már az összes keréktárcsa-beszállító partnerével megkötötte az erről szóló megállapodást.

A keréktárcsák sorozatgyártása során keletkező károsanyag-kibocsátás egészen mostanáig a BMW Group beszállítói hálózatában jelentkező összemisszió mintegy 5 százalékát tette ki. A zöldenergia alkalmazására támaszkodó, sokkalta fenntarthatóbb eljárásra történő átállással ez az érték több mint a felére csökken. Partnereitől a BMW Group évente körülbelül tízmillió darab könnyűfém keréktárcsát vásárol, ezek 95 százaléka pedig alumíniumöntvényből készül.

A technológiai átállás évente több mint 500.000 tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg

A BMW Group független ellenőrzések révén tudja biztosítani szerződött partnerei tudatos és hosszútávon fenntartható alumínium-felhasználását, amellyel évente több mint 500.000 tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg. „A zöldenergia alkalmazása az egyik legjobb eszköz a beszállítói hálózatunkban jelentkező összemisszió csökkentésére. Beszállító partnereinkkel – így a keréktárcsákat és az alumínium-alapanyagokat beszállító partnereinkkel is – már több mint 400 szerződést írtunk alá, módszeresen megkövetelve tőlük a zöldenergia használatát” – mondta Joachim Post, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

Az alumínium kiváló újrahasznosítási tulajdonságokkal rendelkezik, megkönnyítve a régi és az elhasználódott keréktárcsák körforgásos gazdaság elve szerinti beolvasztását. Az elsődleges nyersanyag előállításához így az energiaigényes elektrolízis folyamatra sincs szükség. A másodlagos nyersanyagnak ugyanakkor minden tekintetben meg kell felelnie a BMW Group minőséggel, összetétellel, biztonsággal és mechanikai adottságokkal szemben támasztott, prémium szintű követelményeinek.

A MINI úttörőként alkalmazza a fenntartható gyártással előállított könnyűfém keréktárcsákat

2023-ban a MINI e téren is úttörővé válik, hiszen a MINI Countryman új generációja már olyan könnyűfém keréktárcsákon gurul le a gyártósorokról, amelyek 70 százalékban másodlagos alumínium felhasználásával készülnek. A sorozatgyártás során száz százalékban alkalmazott zöldenergia és a keréktárcsák 70 százalékos másodlagosanyag-tartalma együtt több mint 80 százalékkal csökkenti a keréktárcsák sorozatgyártása során keletkező emissziót, a hagyományos sorozatgyártási eljárásokhoz viszonyítva.

Az ASI nemzetközi nonprofit szervezet fenntarthatósági tanúsítványa

A BMW Group évek óta aktív tagja a nyersanyag-kitermelés globális szabványosítását éltető nemzetközi kezdeményezéseknek. Ennek része a környezetvédelmi és ipari egyesületek, civil szervezetek, valamint alumíniumgyártó és –feldolgozó vállalatok támogatását élvező ASI (Aluminium Stewardship Initiative) nemzetközi nonprofit szervezet is, amelynek célja, hogy iparág-szerte felügyelje az alumínium hosszú távon fenntartható, környezetbarát előállítását és megmunkálását. A BMW Group nagy örömmel veszi tudomásul, hogy számos, alumínium keréktárcsákat beszállító partnere már csatlakozott az ASI kezdeményezéseihez, ezzel jelentős mértékben hozzájárulva egy környezetileg és szociálisan is felelős alumínium-értéklánc kiépítéséhez.

Az alumínium fenntartható felhasználását igazolva az ASI már 2019 decemberében fenntarthatósági tanúsítvánnyal látta el a BMW Group Landshutban működő gyárának könnyűfém-öntödéjét, ezzel is megerősítve, hogy az üzem tudatosan és felelősségteljesen bánik az alumíniummal.

A fenntarthatósági célok módszeres foganatosítása

Azáltal, hogy alumíniumöntvényből készülő keréktárcsáit 2024-től száz százalékban zöldenergia alkalmazásával állítja elő, a BMW Group újabb fontos lépést tesz a beszállítói hálózatában keletkező összemisszió módszeres csökkentése felé. A vállalatcsoport célja, hogy 2030-ra a beszállítói hálózatában 2019-ben keletkező összemissziós értéket 20 százalékkal csökkentse. A fenntarthatósághoz nagymértékben hozzájárul a másodlagos alumínium egyre nagyobb arányú alkalmazása és a BMW Group körforgásos gazdaságot éltető alapelveinek maradéktalan betartása.

2021 óta a BMW Group az Egyesült Arab Emírségekben működő Emirates Global Aluminium (EGA) vállalattól vásárol kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot, amelyből a Landshutban működő könnyűfém-öntöde karosszériaelemeket és hajtáslánc-technológiai alkatrészeket állít elő. Az így beszerzett mintegy 43.000 tonna, napenergia felhasználásával előállított alumínium a landshuti üzem egész évben szükséges anyagmennyiségének körülbelül felét teszi ki.

www.bmw.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: