Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Emisszió-mentes vezetési élmény minden időben: a BMW iX5 Hydrogen már az utolsó téli teszteket futja

2022.03.11

Forrás: BMW Sajtóközlemény
+++ A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia még extrém alacsony hőmérsékleti körülmények között is korlátlanul fenntartható mobilitást tesz lehetővé


+++ A hajtáslánc, a futómű és a vezérlőelektronika integrált összhangja a BMW Group svédországi tesztközpontjában bizonyít +++

A BMW iX5 Hydrogen jelenleg extrém időjárási körülmények között, egy rendkívül alapos tesztprogram keretein belül ad számot felkészültségéről. A minden részletre kiterjedő megmérettetés a modell közutakon és a BMW Group svédországi tesztközpontjában végzett utolsó téli tesztjeinek szerves része. Arjeplog térségében az üzemanyagcella-technológia, a hidrogéntartályok, a csúcsteljesítményű akkumulátor és a központi járművezérlő egység integrált funkcionális tesztelése átfogóan igazolja, hogy az emisszió-mentes mobilitás ezen fajtája még fagypont alatti hőmérsékleten is képes kimagasló menetkomforttal és korlátlan teljesítménnyel járó, hosszútávon fenntartható vezetési élményt nyújtani.

Az Északi sarkkör közelében végzett téli tesztekkel a BMW Group mérnökei a BMW iX5 Hydrogen következő fejlesztési fázisához érkeznek. A bajor prémiumgyártó még idén elkészíti a modell kisszériáját, miközben a hidrogéntöltő állomások hálózatának bővítéséhez is hozzájárul. „A szélsőséges körülmények között végzett téli tesztek egyértelműen igazolják, hogy a BMW iX5 Hydrogen még -20°C-os hőmérsékleten is képes maximális teljesítményt nyújtani, és így a nagyfeszültségű akkumulátorral és hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával szerelt modellek életképes alternatíváját jelenti” – fogalmazott Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „Ahhoz, hogy az üzemanyagcella-technológiára épülő hajtáslánc-technológiát vonzó, hosszútávon fenntartható mobilitási megoldásként kínálhassuk fel ügyfeleinknek, egy megfelelően kiterjedt hidrogén-infrastruktúrának is rendelkezésre kell állnia” – tette hozzá.

BMW iX5 Hydrogen: hamisítatlan menetdinamika, hatótávolság és használhatóság, minden időben

Arjeplog jeges, hóval borított útjain a BMW iX5 Hydrogen ellentmondást nem tűrően bizonyítja, hogy a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia milyen megbízhatóan, kényelmesen és erőteljesen képes kielégíteni a hétköznapok mobilitási igényeit. A több száz tesztpados megmérettetés és a mélyreható közúti tesztelések után ezzel a mérnökök a modell újabb fejlesztési fázisához érkeznek.

A bizonyíték mindenki számára egyértelmű: a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia még itt, Arjeplog szélsőséges időjárási körülményei közepette is ugyanolyan átfogó használhatóságról tesz tanúbizonyságot, mint a hagyományos, belsőégésű erőforrással szerelt modellek. A maximális teljesítmény eközben szinte azonnal felépül, a hajtáslánc-technológia pedig még ebben a fagyos környezetben is változatlan működési hatótávolságot garantál. A hidrogéntartályok utántöltése ráadásul csupán három-négy percet vesz igénybe. „A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia két kiváló hajtáslánc-technológia előnyeit egyesíti, függetlenül az évszaktól és a külső hőmérséklettől: a tisztán elektromos meghajtású modellek emisszió-mentes vezetési élményét és a belsőégésű erőforrással szerelt modellek korlátlan – és gyorsan utántölthető – használhatóságát” – mondta Jürgen Guldner, a BMW Group hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát és tanulmányautókat fejlesztő részlegének elnöke.

A BMW iX5 Hydrogen lemezei alatt az üzemanyagcella-technológia a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációs elektromos motorjával dolgozik együtt. Az energiaforrásként szolgáló hidrogént két darab, egyenként 700 bar nyomású, szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tartály szállítja a fedélzeten. Az üzemanyagcellák a járműben szállított hidrogén és a levegőből kinyert oxigén kémiai reakciójával 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményt állítanak elő, amelyet az elektromos motor a csúcsteljesítményű akkumulátorban tárolt energiával is képes megtámogatni. Utóbbit az energia-visszatáplálások és közvetlenül az üzemanyagcellák is képesek tölteni. A maximális rendszerteljesítmény így 275 kW / 374 lóerő, amely szükség esetén szinte azonnal a vezető rendelkezésére áll. A hajtáslánc-technológia működésének egyetlen mellékterméke a vízgőz, amelynek hőjét rendkívül hatékonyan az utastér fűtésére használják fel.

Egyedülálló hajtáslánc-technológia, amely minden igényt kielégít

A hajtáslánc-technológia, az energiatároló megoldások és a járművezérlő rendszerek egytől egyig kiállják a lappföldi tél megpróbáltatásait. A speciálisan felkészített, jeges és hóval borított utak eközben arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a mérnökök részletekbe menően finomhangolják a hajtáslánc, a futómű és a vezérlőelektronika integrált összhangját. Ennek része a kormánymű, a rugók és a lengéscsillapítók, a futómű vezérlőrendszerei, valamint a fékrendszer és az energia-visszatáplálás is. A BMW iX5 Hydrogen ez utóbbi esetben is kamatoztathatja erősségeit, hiszen saját tömege jelentősen alacsonyabb, mint egy hasonló méretű, nagyfeszültségű akkumulátorral és hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával szerelt modellé.

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia és a csúcsteljesítményű akkumulátor kettőse egy globálisan egyedülálló hajtáslánc-technológiával vértezi fel a BMW iX5 Hydrogen modellt. A technológiában minden adott ahhoz, hogy újabb alappillérrel bővítse a BMW Group emisszió-mentes mobilitást kínáló hajtáslánc-technológiáinak portfólióját. A vezetés zéró emissziójú élményére összpontosító BMW i divízió a jövőben akár hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával dolgozó modelleket is bemutathat, nagyfeszültségű akkumulátorral és hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával szerelt modelljei mellett. A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modellek főként a BMW azon ügyfeleinek mobilitási igényeit tudnák maradéktalanul kielégíteni, akiknek nincs hozzáférésük villamosenergia-hálózathoz csatlakoztatott járműtöltési infrastruktúrához, gyakran tesznek meg egyszerre nagyobb távolságokat és a magas szintű rugalmasságot részesítik előnyben.

www.bmw.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; e-sport, videojáték ; - BMW, MINI, Rolls-Royce ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: