Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A DAF Trucks 2021-ben: kiváló teljesítmény egy kihívásokkal teli évben

2022.02.07

Forrás: DAF Trucks Sajtóközlemény
Európai piacvezető hat országban és a vontatójárművek szegmensében
A DAF Trucks egy nagyszerű évre tekinthet vissza.


A legyártott tehergépkocsik száma elérte a 60.000 darabot, ami egyértelműen tükrözi a gazdaság erőteljes fellendüléséből adódó magas fuvarozási igényt. Az év vitathatatlan fénypontja az új generációs DAF XF-, XG- és XG⁺-járművek bemutatása volt. Ezek a hosszú távú fuvarozásra szánt modellek igen nagy mennyiségű megrendelést jelentettek az eindhoveni tehergépkocsi-gyártó számára.

A korona ékkövét a tehergépkocsi-ipar két legrangosabb díjának elnyerése jelentette. Az új generációs XF-, XG- és XG⁺-járműveket a 2022-es év nemzetközi tehergépkocsijává választották, mivel új mércét állítottak fel a hatékonyság, a biztonság és a járművezetői kényelem terén. Ezen kívül a hidrogénes belső égésű motorral felszerelt DAF XF H2 koncepció-tehergépkocsi elnyerte a rangos „Truck Innovation Award 2022” díjat. Mindez megerősíti, hogy az új generációs DAF-tehergépkocsik egy vadonatúj platformot képviselnek, amely készen áll az új alternatív hajtásláncokra és még tisztább jövőt ígér.

60.000 tehergépkocsi

Magától értetődő, hogy a Covid-19 világjárvány következtében a 2021-es év a DAF számára is nagy kihívást jelentett, főként az alkatrészhiány miatt. Valójában nem a tehergépkocsik iránti kereslet határozta meg a gyártási számokat, hanem a chipek és egyéb alkatrészek beszerezhetősége. 2021-ben mintegy 49.000 nagy és közepes igénybevételre tervezett CF- és XF- tehergépkocsi (a 2020-as 37.600-hoz képest), továbbá mintegy 11.000 LF áruterítő tehergépkocsi futott le a gyártósorról (a 2020-as 9.000-hez képest).
 
Piacvezető hat európai országban

A DAF 15,9%-os piaci részesedést ért el Európában a nehézfuvarozási (16 tonna+) szegmensben és 10,1%-os piaci részesedést a könnyűfuvarozási szegmensben (ez a két szám 2020-ban 16,3 és 9,5% volt). Az előző évekhez hasonlóan 2021-ben is a DAF volt a nehéz tehergépjárművek piacának vezetője Hollandiában (28,5%), az Egyesült Királyságban (29,4%), Lengyelországban (24,3%), Magyarországon (24,8%), Bulgáriában (23,8%) és Portugáliában (19,0%). A DAF továbbra is vitathatatlan piacvezető volt Európában a nagy igénybevételre tervezett vontatójárművek szegmensében.

Európán kívüli értékesítés

A DAF 2021-ben 8600 tehergépkocsit értékesített az Európai Unión kívül, míg 2020-ban 5900-at. Ezek közé tartozott egy nehéz tehergépkocsikra vonatkozó megrendelés Kolumbiából és egy több tucat teljesen felszerelt szemétszállító járműre vonatkozó megrendelés Ghánából. Továbbá Tajvanban, ahol a DAF piacvezető az európai márkák között a nehézfuvarozási szegmensben, legyártották a 10.000. helyben gyártott tehergépkocsit. A DAF Izraelben is piacvezetőként zárta az évet, és nagy előrelépést ért el többek között Ausztráliában és Brazíliában is. 

10%-kal több PACCAR hajtásláncot értékesítettünk

2021-ben a DAF több mint 2250 PACCAR motort értékesített a vezető távolsági busz-, autóbusz- és speciális járműgyártóknak. Ez több mint 10%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, amikor a DAF Components 2000 motort értékesített. A DAF 2021-ben két megrendelést is kapott a belga hadseregtől. Az elkövetkező években összesen 900 összkerékhajtású – ballisztikus vezetőfülkével vagy anélkül felszerelt – járművet fognak leszállítani.

„Újabb és újabb rekordok”

„Az újonnan eladott, használt tehergépkocsik nem kevesebb, mint 40%-át a DAF MultiSupport javítási és karbantartási szerződéssel együtt adták át – ez új rekord” – mondta Richard Zink, a DAF igazgatótanácsának marketingért és értékesítésért felelős tagja. „Ez azt jelenti, hogy egyre több ügyfél választja a maximális üzemidő-támogatást, mind a költségek, mind a járművek rendelkezésre állása szempontjából. Rekordszámú fuvarozó vette igénybe a PACCAR Financial szolgáltatásait, amely szintén soha nem látott mennyiségű használt járművet értékesített.”
További növekedés várható 2022-ben

„A gazdaság fellendülésének köszönhetően egyre nagyobb az igény a tehergépkocsik iránt Európában, és az új generációs DAF XF-, XG- és XG⁺-tehergépkocsikkal a DAF kiváló termékeket kínál” – mondta Harry Wolters, a DAF Trucks elnöke. „Ezek az első és egyetlen tehergépkocsik a piacon, amelyek megfelelnek a járművek tömegére és méreteire vonatkozó új európai előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy az XF-, XG- és XG⁺-tehergépkocsik új mércét állítanak fel a hatékonyság, a biztonság és a járművezetői kényelem terén. Várakozásaink szerint az európai tehergépkocsi-piac 2022-ben 260.000 és 300.000 jármű között fog alakulni. Az iparágban vezető modellprogramunknak és első osztályú szolgáltatásainknak köszönhetően professzionális márkakereskedőinkkel együtt készen állunk a további növekedésre.”

www.daftrucks.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - DAF Trucks ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: