Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Mercedes-Benz és a smart a jövőt prezentálja

2017.02.07

Forrás: Mercedes-Benz Hírek
Stuttgart/Las Vegas. - A frissen bejelentett CASE vállalati stratégia dominálta a Mercedes-Benz és a smart márkák megjelenését a Las Vegas-i CES konferencián.


A bemutatott termékek, illetve koncepciók 4 fő stratégiai pillérre épülnek: a “Connected” (összekapcsolás), az “Autonomous” (autonóm közlekedés), a “Shared & Service” (megosztás és szolgáltatás), valamint az “Electric Drive” (elektromos meghajtás). A CES látogatói a Concept EQ és a Mercedes-Benz Vision Van tanulmányok mellett az új smart electric drive modellsoroza-tot is megtekinthették. Mindemellett a vállalat további innovatív megoldáso-kat mutatott be a járművek és az intelligens otthonok összehangolása kapcsán, mesterséges intelligencia, illetve az utasok közérzetét javító szolgáltatások terén.

CASE: összekapcsolás, autonóm vezetés, rugalmas felhasználás és elektromobilitás

A rendszerek összehangolása témában a személyre szabott szolgáltatások álltak a konferencián a középpontban, amelyek az utasok kényelmét és biztonságát hivatottak fokozni. Ezek ugyanis támogatják a vezetőt egyes rutin-műveletek elvégzésében, például parkolóhelyek keresésben. A Mercedes-Benz már napjainkban is teljes körű, részben autonóm vezetési funkciókat kínál, és a jövőben is megállíthatatlan a különféle vezetést segítő rendszerek fejlődése. A vállalat a megosztott járműhasználat terén is élen jár bizonyos modellekkel; a smart a car2go jármű-megosztási programot már 2008-ban életre keltette. A konszern az elektromobilitás úttörői közé sorolható, a CASE vállalati stratégia értelmében egy új márka, az EQ foglalja össze a jövőben az elektromos meghajtással kapcsolatos megoldásokat és szolgáltatásokat, amelyek a fenn-tartható fejlődést szolgálják.

Concept EQ - egy új felhasználói élmény

A CES konferencián megtekinthető Concept EQ tanulmányautó kitekintést nyújtott egy új, tisztán elektromos meghajtású jövőbeli járműgenerációra. A sportos SUV-sziluettel büszkélkedő modell az új, elektromobilitás jegyében létrehozott Mercedes-Benz márka, vagyis az EQ első típusát mutatja be. Az EQ SUV széria változatának piacra lépése még ebben az évtizedben várható. A külső dizájn tekintetében is egy teljesen új, ‘elektromos’ irányvonalat képvisel a modell, az egyedi stílus pedig az utastérben is visszaköszön, az újszerű fel-használói felület egyszerre kifinomult és felhasználóbarát.

A Concept EQ navigációs rendszere a HERE térképadatbázisát használja, amelyet egyedülálló 3D-s megjelenítéssel ötvöz. A helyszínek keresésekor például a kiválasztott úti célt a rendszer térben megjeleníti, mégpedig úgy, hogy a jobb felismerhetőség érdekében kiemeli a környező épületek közül.

Kibocsátásmentes és akár a legnagyobb méretben is hatékony: a Vision Van

A bemutatott Mercedes-Benz Vision Van egy forradalmi áruszállító eszközről szóló tanulmánya, amely az utolsó mérföldekig kiválóan optimalizálja az áru-szállítást. A koncepció az adVANce projekt keretében született, mely a Mercedes-Benz Vans jövőre vonatkozó stratégiai terve. A Vision Van eddig soha nem látott módon kapcsolja össze az információkat a technológiákkal.

Gépi tanulással a gondolkodó autókhoz vezető úton

A Mercedes-Benz által kitűzött cél a jövő közlekedésével kapcsolatban nem kisebb, mint a gondolkodó járművek kifejlesztése. A gondolkodó autó jellemzője, hogy a jármű környezeti adottságai megfelelő ismeretével nem csak bizonyos előre beprogramozott szituációkat képes lereagálni, hanem magától meg tud oldani bonyolult helyzeteket is. Megfelelő szolgáltatásrendszerrel támogatva ez a fejlesztés megalapozza a jövő fenntartható és intelligens közlekedését.

A Mercedes-Benz összeköti az autónkat az otthonunkkal

Otthonunk és járművünk vezeték nélküli összekötésére is innovatív megoldásokat prezentált a Mercedes-Benz. A Mercedes-Benz Companion App alkalmazás, mely egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban elérhető, nem csupán a gépjármű és a viselt okoseszközök közötti kapcsolatot teszi lehetővé, de egyben megfelelő alapot biztosít az összehangolt okosotthonok különféle funkcióinak irányításához. Ennek értelmében a járművezető akár az autóból, távolról irányíthatja lakásának hőmérsékletét.

Mercedes-Benz “Fit & Healthy”: egy autó, amely jobbá teszi a közérzetét

A CES kiállítás látogatói egy Mercedes-Maybach S-osztályon alapuló koncepcióautóban átélhették a jövő intelligens kényelmét: a “Fit & Healthy” tanulmányautó utasait mind fizikailag, mind pedig mentálisan ellazítja, így felfrissíti őket és segít a közérzetük javításában.

Az autóban számos kényelmi funkció kapott helyet, mint például a beépített illatosító, a masszázs, a megnyugtató hangulatvilágítás, vagy az ionizáló klímaberendezés, ezáltal az utastér az ember összes érzékszervét hivatott kényeztetni. A 4D-Sound hangrendszer különlegessége, hogy egy ún. Exciter segítségével a hangzást mechanikai mozgásokká alakítja, így a hangot nem csupán a fülünk, hanem a többi érzékszervünk is érzékelheti.

A koncepcióautóban a “Motion”, vagyis a mozgás funkció jelenti a következő „Fit & Healthy“ megoldást. David Agus, neves amerikai orvos mutatta be egy videóban az Aktív ülés, valamint a mélymasszázs funkciókat, amelyeket ki lehetett próbálni a tanulmánymodellben. Ezt követően a szakember tornagya-korlatokat mutatott be, amelyeket a vezetés szüneteiben javasol elvégezni az utasoknak. A „Fit & Healthy“ S-osztályban a vitális adatok mérése egyszerre két úton történhet: egyrészt a kormánykerékbe épített szenzorok által, másodsorban pedig egy olyan viselhető eszközzel, mint például a Philips speciális ‘egészség órája’.

Azt, hogy a „Fit & Healthy“ funkciók a jövőben akár balesetek elkerülését is szolgálhatják, a Mercedes-Benz “Predictive Emergency Defense” (PED) technológiái bizonyítják. A fejlesztés célja például, hogy a hivatásos járművezetők eszméletvesztéseit időben fel lehessen ismerni, így elkerülhetőek lennének a rosszullétek okozta balesetek. A koncepció szerint vészhelyzetben az előrelátó vészhelyzeti asszisztens automatikusan aktiválja a vészvillogókat, a buszt vagy a teherautót az utolsó pillanatban kontrolláltan lefékezi, továbbá szükség szerint orvosi segítséget hív. Ehhez a projekthez a Mercedes-Benz kutatói egy speciális “Sensor Vest” mellényt fejlesztettek, amelyben EKG-érzékelők kaptak helyet.

Felhőn keresztül parkolóhelyet keresni - és találni

A Mercedes-Benz mindezeken felül a jövőben különféle intelligens technológiák használatával a parkolóhely-keresést is megkönnyítené. A “Community-based Parking”, vagyis közösségi parkolási funkció segítségével a Mercedes-Benz a Bosch közreműködésével fejlesztette ki a kísérleti alkalmazást. Az új funkció működésének lényege, hogy a Mercedes-Benz járművek beépített érzékelőikkel felismerik és jelentik az úttest mentén felismert parkolóhelyeket, majd feltöltik azokat a felhőbe.. Így a többi járművezető, aki épp a környéken keres parkolóhelyet, megkapja az információkat a felhőből, ezzel pedig na-gyobb eséllyel tud leparkolni. A fejlesztés jelenleg próbaüzemmódban funkcionál, de a tervek szerint rövidesen bekerül a Mercedes Me Connect szolgáltatáscsomagba.

Több szolgáltatás a mindennapok feldobásához: a smart “ready to” szolgáltatásai

A Mercedes-Benz Cars smart divíziójának ügyfélköre is számos innovatív szol-gáltatás előnyeit élvezheti, amelyek mindennapjainkat hivatottak jobbá tenni. Tavaly a smart a “smart ready to drop” szolgáltatással leegyszerűsítette az online vásárlásokat, most pedig újabb érdekes fejlesztést kínál a “smart ready to share” révén; az új szolgáltatást használva a smart modellek tulajdonosai egyszerűen megoszthatják autójukat kollégáikkal, barátaikkal vagy családtagjaikkal, amikor éppen nincs rá szükségük. A jármű nyitása, zárása és indítása a kulcs nélküli rendszer megfelelő funkciójával válik lehetségessé.

Mindezeken felül a smart a Los Angeles-i CES-en ismét bebizonyította, hogy az elektromobilitás egyik úttörője: jelenleg a smart az egyetlen autógyártó a világon, amely összes modelljéhez egyaránt kínál belső égésű erőforrást használó motoros és teljes mértékben elektromos verziót is. A 82 lóerőt (60 kW) és akár 160 Newtonmétert leadni képes villanymotorral az elektromos smart modellek kimondottan fürgék, és teljesen feltöltött akkumulátorokkal az NEFZ mérési ciklus szerint kereken 160 kilométert képesek megtenni. A nagyteljesítményű fedélzeti töltő segítségével pedig a smart electric drive mo-delleket az elektromos hálózat függvényében akár kétszer gyorsabban fel lehet tölteni, mint korábban.

www.mercedes-benz.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Mercedes ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: