Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Ne féljünk a kobotoktól!

2021.10.27

Forrás: Stern Communications - Universal Robots Sajtóközlemény
Az alapvetően ember által végzett munkafolyamatokat automatizáló technológiai megoldások folyamatosan alakítják a munkahelyeket és a munkakörülményeket.


Az automatizáció fejlődése és terjedése által a robottechnika egyre szélesebb körben alkalmazható, akár bonyolultabb feladatok elvégzésére is. Az előrejelzések szerint, az automatizáció inkább átalakítja, mintsem felváltja az ember általi munkavégzést. Egyik legfőbb előnye, hogy megoldást jelenthet a gyakran problémát jelentő munkaerőhiányra, mely gátolja a gazdasági növekedést.

A téma átfogó megismerése érdekében dr. Hideg Éva jövőkutatóval készítettünk rövid interjút az automatizálás témaköréről, valamint a robotok és emberek együttműködésében rejlő nehézségek és előnyök elfogadásáról. A jövőkutató 46 éve foglalkozik jövőkutatással, mint oktató és szakértő, így tapasztalatait, véleményét és a kor trendjeit figyelembe véve folytattuk vele beszélgetésünket. 
 
Ha csak arról beszélünk, hogy automatizáció és robotizáció, akkor az emberek elsődleges reakciója az ijedség és az elutasítás, még sokszor a fiatalok között is. Abban az esetben azonban, amikor a telefont használjuk, vagy különböző internet hozzáférést igénylő alkalmazásokat használunk, akkor már nem is gondolunk arra, hogy robotokkal működünk együtt. Ha arról hallunk, hogy a robotok kiszorítják az embereket a munkahelyekről, akkor elutasítókká válunk, holott bizonyos munkákat jobb, ha robot végez” - mondta dr. Hideg Éva. 

Ezzel az elvvel alapvetően a Universal Robots vállalat is sok szempontból egyetért, hiszen kobotjaikat azzal a céllal és elvvel hozták létre, hogy képesek legyenek az emberrel való együttműködésre és elősegítsék a termelékenység, a profit növekedését, valamint a munkahelyei balesetek, és egészségügyi károk csökkentését. A Universal Robots együttműködő kobotjai nem az emberek helyett, hanem velük együttműködve végzik el a különböző munkafolyamatokat.  

Dr. Hideg Éva kifejtette, hogy az együttműködő robotok elfogadása és alkalmazásuk legfőbb eleme, hogy az embereknek meg kell találniuk azokat az érveket, amelyek amellett szólnak, hogy el tudják fogadni őket és ne féljenek velük együtt dolgozni. 

A világ a robotizáció szélesebb körű használata felé halad. Gyakorlatilag a robotika az életünk számos területén jelen van és minden ember számára azt kell a robotika iparnak kommunikálnia, hogy a robotok nem a munkahelyek számának csökkenését, hanem növekedését, átalakulását, fejlődését, egyéni szinten továbbképzéseket, fejlesztéseket, fejlődéseket és nem utolsó sorban tanulást fognak jelenteni” – emelte ki a jövőkutató.

A kobotok mellett számos érv szól: nem fáradnak el, pontosak, gyorsak és nincsenek kitéve – többek között – a fizikai sérüléseknek sem. Ezzel egyidejűleg a munkaerőpiac is jelentősen átalakul.

Csökken a fizikai és a monoton munkaféléket végzők iránti igény, de az informatikával, robotokkal segített, illetve az azokat fejlesztő munkák iránt nő az igény” – mondta el dr. Hideg Éva

A Universal Robots amellett, hogy az ember-robot együttműködésre törekszik, nagy hangsúlyt fektet az emberhez méltóbb munkakörülmények megteremtéséhez, a veszélyes munkakörülmények csökkentéséhez. A robotok fejlődésével új szakmák és gyorsuló munkatempó veszi kezdetét, amelyben a robotok hatalmas segítséget fognak a munkavállalóknak jelenteni. Az együttműködő robotoknak köszönhetően, a termelékenység és a precizitás javulásnak indul és ezzel együtt a munkaidő is lecsökken. 

www.universal-robots.com   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - Universal Robots ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: