Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Inkrementális szögmérő-rendszer teszi teljessé a körtengelyek portfólióját

2021.10.06

Forrás: Schaeffler Sajtóközlemény
Schaeffler az EMO 2021-en
• Teljes egészében a körasztal-csapágyba beépített szögmérő-rendszer


• Új: abszolút és inkrementális változat egyaránt rendelkezésre áll 
• Az analóg interfésszel alkalmas csúszógyűrűn keresztül történő adatátvitelre 

A csapágy- és szervomotorok széleskörű portfóliójával az autóipari és ipari beszállító vállalat, a Schaeffler évek óta kiemelkedő szerepet játszik a hajtott körtengelyek és körasztalok piacán. A finoman differenciált és rugalmasan kombinálható portfólió lehetőséget teremt a gyártóknak arra, hogy kis ráfordítással egyedi terméktulajdonságokkal rendelkező saját körasztalokat és körtengelyeket fejlesszenek ki. A Schaeffler eddig a körtengelyekhez opcióként az abszolút AMOSIN® szögmérő-rendszert kínálta. Az új, inkrementális AMOSIN® szögmérő-rendszer azoknál az alkalmazásoknál még megmaradt rést zárja be, melyeknél az abszolút szögmérő-rendszer nem feltétlenül szükséges vagy nem használható.

Számos előnnyel bíró csapágyba épített megoldás
Az AMOSIN® szögmérő-rendszerek szögskálája a csapágy belső gyűrűjén helyezkedik el, a mérőfej pedig a csapágy fix külső gyűrűjére van rögzítve. Ennek köszönhetően a vevő részéről nincs szükség semmilyen tervezésre a mérőrendszernek a körülötte lévő szerkezethez történő adaptálása során. A csapágy belső gyűrűjén elhelyezett szögskála a lehető legjobb pontosságú körfutást és egyidejűleg a tengely mechanikus terhelésekor a szögskála legkisebb elbillenését garantálja. Ez a csapágyba épített megoldás a lehető legnagyobb mérési pontosságot biztosítja. Más, a csapágyszinten kívüli mérőrendszereknél a tengely elbillenése negatívan befolyásolja a mérés eredményét, ill. nagy ráfordítással kompenzálni kell azt.
Az AMOSIN® mérőrendszernek a körasztal-csapágyba történő beépítése azt is lehetővé teszi, hogy el lehet tekinteni a szögskála és a mérőfej közötti légrés beállításától. A gyártási tűréshatárok megfelelő módon ehhez vannak igazítva. A mérőrendszer nem érzékeny a szennyeződésekre, különösen ellenálló a kenőanyagokkal szemben és (viszonylag) ellenálló a közvetlen meghajtók mágneses mezőivel szemben.

Biztonságos adatátvitel kombinált tengelyeknél
Az inkrementális szögmérő-rendszer klasszikus analóg 1vss interfésszel van kialakítva. Ennek köszönhetően olyan alkalmazásokhoz is alkalmas, amelyeknél a pozíció érzékelő jelet egy további forgótengelyen keresztül csúszógyűrű segítségével kell átvinni. Ennek a rendszernek az az előnye, hogy a szinusz-alakú, inkrementális kimenő jelek analóg feszültsége csúszógyűrűn keresztül is megbízható jelátvitelt és ennek köszönhetően üzembiztosabb tengelyeket tesz lehetővé.

Alternatív megoldás az abszolút szögmérő-rendszerhez
Az inkrementális rendszer távolságkódolt referenciajelekkel rendelkezik. A vezérlés bekapcsolásakor le kell ugyan futtatni egy referenciakeresést, de csak addig, amíg át nem halad mindkét referenciajelen. Ekkor ismert lesz az abszolút szögpozíció és el lehet kezdeni a megmunkálást. A gyakorlatban sokszor célszerű, ha a referenciakeresés pl. egy zsírzó menet közben kerül elvégzésre.

Csapágyazásból és mérőrendszerből álló szimbiózis
A Schaeffler az YRTC sorozatú körtengely-csapágyait az inkrementális AMOSIN® mérőrendszerrel alakítja ki. Az YRTCMI-csapágyaknál (MI=mérőrendszer inkrementális) különösen nagy merevséggel és alacsony, egyenletes súrlódási nyomatékkal rendelkező axiális-radiális csapágyról van szó. Ezek továbbá kitűnő sík- és körfutási pontossággal rendelkeznek. Az YRTCMI-csapágyak ezeknek a tulajdonságoknak a kombinációjával kiválóan alkalmasak pl. hengermaró gépekben és az ultraprecíziós megmunkáláshoz használt, nagy terhelésnek kitett pozícionáló és lengőtengelyekben történő alkalmazásra.

Forrásra történő hivatkozás: az AMOSIN® az AMO GmbH márkája.

www.schaeffler.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Schaeffler ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: