Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

*Ki kell hoznunk magunkból a legjobbat* – Interjú Augusto Farfus-szal

2016.05.09

Forrás: BMW Sajtóközlemény
Május 6-8. között a Hockenheimring aszfaltcsíkján elrajtol a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonja,


amelynek futamain idén is Bruno Spengler, Marco Wittmann, António Félix da Costa, Timo Glock, Augusto Farfus, Tom Blomqvist, Maxime Martin és Martin Tomczyk ül majd be a BMW Motorsport nyolc BMW M4 DTM versenyautójának volánja mögé. A szezonnyitóig mindegyik BMW DTM-pilótával egy-egy átfogó interjút közlünk.

Nyolcadik interjúnk főszereplője a BMW MTEK csapat 32 éves brazil pilótája, Augusto Farfus, aki 2016-ban a 18-as rajtszámot viselő Shell BMW M4 DTM versenyautót viszi pályára a sorozatban.

2016-ban csapatváltással és búcsúzkodással kezdődik számodra a DTM szezonja. Melyik a három legemlékezetesebb pillanatod a BMW RBM istállónál töltött évekből?

Augusto Farfus: „Az első dolog, ami eszembe jut, az első futamgyőzelmem, 2012-ből, Valenciából. A második az első DTM-futamom, szintén 2012-ből, de már a Hockenheimringről, ahol anélkül vágtunk neki az idénynek, hogy tudtuk volna, milyen is valójában a DTM. Harmadikként a csapattal kialakult kapcsolatomat mondanám, mert rengeteg fantasztikus pillanatot éltünk meg együtt, az aszfaltcsíkon és a versenypályán kívül egyaránt. Igaz barátság kötődött köztem és a BMW RBM csapat főnöke, Bart Mampaey között, és bátran mondhatom, hogy a csapat összes többi tagjával is.”

Megannyi együtt töltött idő után lehet azt mondani, hogy az istálló a második otthonod volt?

Farfus: „Mindenképpen, már csak azért is, mert a DTM előtt már a WTCC-ben is Bart oldalán és a BMW színeiben versenyeztem, ahol vállvetve küzdöttünk a sikerért. Bart és én ezt követően egy időben érkeztünk meg a DTM-be és együtt építettük fel a csapatot, amely egy igazi családdá állt össze – amelynek mindenki egyenértékű tagja.”

Idén azonban már a BMW MTEK csapat színeiben gurulsz pályára. Mit vársz a szezontól Ernest Knoors csapatfőnök irányítása alatt és az új csapattársad, Bruno Spengler oldalán?

Farfus: „Mindenekelőtt sok-sok futamgyőzelmet. A BMW MTEK egy vérprofi csapat, akárcsak a BMW összes istállója. A legmagasabb szinten azonban mindegyik csapat kicsit másképp közelíti meg a futamokat és másképp állítja össze a versenyhétvégéket. Rendkívül motivált vagyok és hiszem, hogy a csapatváltás megadja nekünk, pilótáknak a további tanulás lehetőségét, amelyből semmi rossz nem sülhet ki. Idéntől Bruno-val versenyzem egy csapatban, aki a DTM teljes mezőnyének egyik legjobb és legtehetségesebb pilótája, és mint ilyen, hozzá hasonlíthatom majd a teljesítményemet. A BMW MTEK csapat nagyszerű munkát végzett a tavalyi szezonban, ezért úgy vélem, hogy egy roppant eredményes szezon előtt állunk.”

A Daytona-i 24-órás megmérettetésről már jól ismered Bruno-t, hiszen ott közös autóval álltok rajthoz. Hogyan írnád le őt, mint pilótát?

Farfus: „A közelmúltban két alkalommal is tökéletes összhang született köztünk a versenypályán: az egyik a Daytona-i 24-órás megmérettetés volt, a másik pedig a 2012-es DTM-szezonzáró futam Hockenheim-ben, ahol egymás oldalán hajráztunk a győzelemért. A lehető legnagyobb tisztelettel vagyunk egymás iránt, miközben kicsit más a vezetési stílusunk és mások az igényeink egy versenyautó esetén. De ezzel nincs semmi baj, hiszen így csak még tovább tágul a csapat-horizont.”

A pályán kívül kiváltképp barátságos ember hírében állsz, aki mindenkivel jó kapcsolatot ápol. Nagyban megkönnyítette ez a csapatváltást?

Farfus: „Egyszerűen csak élvezem azt, amit csinálok. Ha jó kedvvel gurulsz fel a pályára és jól érzed magad a csapatban, minden könnyebb. Pláne, ha szeretsz más emberekkel együtt dolgozni. Amikor először léptem be a BMW MTEK csapat ajtaján, már jó pár csapattagot ismertem korábbról, például a hivatalos BMW-tesztekről. Újfajta élmény most velük dolgozni, de azért nem teljesen ismeretlen. Igen, így sokkal könnyebb volt a váltás.”

Számodra mi a siker titka ahhoz, hogy 2016-ban jobb szezont zárj, mint az ezt megelőző két évben?

Farfus: „A tapasztalat, úgy hiszem. De a csapat hozzáállása és háttértámogatása is nagyon fontos és rendkívül hasznos tud lenni. Gördülékenyen fogunk együtt dolgozni a versenyhétvégéken, a Bart Mampaey oldalán megszerzett temérdek tapasztalat pedig itt is segítségemre lesz. Reméljük, a versenyautónk is ütőképes lesz. Ki kell hoznunk magunkból a legjobbat.”

A DTM mellett a nürburgringi 24-órás megmérettetésre is készülsz. Szeretsz a Nordschleife aszfaltcsíkján körözni a BMW M6 GT3 versenyautóval?

Farfus: „Minél több versenyautót vezetek, annál boldogabb vagyok. A lehetőség, hogy számos sorozatban megannyi különféle versenyautó volánja mögé beülhetek és egészen különleges körülmények között vezethetek, nagymértékben motivál a fejlődésben. A GT sorozatban több pilótával osztozol ugyanazon a fülkén, a beállítások pedig nem mindig pont olyanok, amilyennek te szeretnéd. Kompromisszumokat kell kötni, és ez egy olyan kihívás, amit imádok. Segít, hogy fejlesszem a tudásomat és hogy jobb pilótává váljak.”

Számos hosszú távú futamon rajthoz álltál már a BMW pilótájaként. Van olyan verseny, amire különösen szívesen emlékszel vissza?

Farfus: „A 2010-es nürburgringi futamra, ahol egy teljesen új versenyautóval arattunk győzelmet, ráadásul az volt az első nürburgringi 24-órás megmérettetés, amin elindultunk. Fantasztikus lenne, ha a BMW M6 GT3 versenyautóval is meg tudnánk ismételni ezt a sikert.”

Hogy telt a téli szünet? Merre jártál?

Farfus: „A karácsonyt otthon, Brazíliában töltöttük, ahogy eddig minden évben. A jövőben azonban lesz némi változás e téren, hiszen a lányom, Victoria megkezdte az iskolát és ezt a naptáram összeállításakor is számításba kell vennem. Sajnos a gyász beárnyékolta az ünnepeket, a feleségem édesapja hirtelen eltávozott közülünk. Mindannyiunkat lesokkoltak a történtek, de ettől eltekintve szeretetben telt a téli szünet, hisz sokat voltam a családommal. Plusz együtt versenyeztem Rubens Barrichello-val egy szériaautó-futamon…”

Ilyen jó kapcsolatban vagytok?

Farfus: „Igen, abszolút. Nagyon jó barátok vagyunk. Ez volt a második alkalom, hogy egy közös autóval versenyeztünk. Megszereztem a pole pozíciót az időmérőn, ő pedig a második helyről rajtolt el. Maga a futam sajnos már nem volt ilyen zökkenőmentes, de kétségkívül nagy élmény volt mindkettőnknek. Azóta ismerjük egymást, hogy Európában versenyzett és sokszor találkoztunk a versenypályán, illetve a kötelező eseményeken. Aztán az Egyesült Államokban már gyakrabban össze is futottunk. A feleségem, Liri jóban van az ő feleségével, Silvana-val, és a kisfiukat is jól ismerem. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a versenypályán kívül is.”

Rengeteg brazil autóversenyző van az élmezőnyben. Nem érzitek úgy, hogy ez egy kis közösségé kovácsol titeket? Van, hogy összejártok a honfitársaiddal?

Farfus: „Teljes mértékben így van, még annak ellenére is, hogy mindünknek eléggé szoros a naptára. Időről időre azonban összehozzuk ezeket a találkozókat – Felipe Massa születésnapját például hagyományosan mindig együtt ünnepeljük. Egészen fantasztikus bulik ezek, csak sajnos nem könnyű mindezt rendszeresen összeszervezni. Egyes pilótákkal például Monacóban találkozunk. Victoria ráadásul ugyanabba az iskolába jár, ahova Jamie Green fia és Mikka Häkkinen lánya. Victoria és ő osztálytársak is, és nagyon jó barátnők: sokszor megesik, hogy átjön hozzánk játszani.”

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjában rajthoz álló BMW-csapatok és BMW-pilóták hivatalos névsora:

BMW RMG csapat:

#11 Marco Wittmann

#16 Timo Glock

BMW MTEK csapat:

#7 Bruno Spengler

#18 Augusto Farfus

BMW RBM csapat:

#31 Tom Blomqvist

#36 Maxime Martin

BMW Schnitzer csapat:

#13 António Félix da Costa

#77 Martin Tomczyk

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjának versenyhétvégéi:

2016. május 6-8.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)
2016. május 20-22.: Red Bull Ring (Ausztria, Spielberg)
2016. június 3-5.: Lausitzring (Németország)
2016. június 24-26.: Norisring (Németország, Nürnberg)
2016. július 15-17.: Circuit Park Zandvoort (Hollandia, Zandvoort)
2016. augusztus 19-21.: Moscow Raceway (Oroszország, Moszkva)
2016. szeptember 9-11.: Nürburgring (Németország)
2016. szeptember 23-25.: Hungaroring (Magyarország, Mogyoród)
2016. október 14-16.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)

www.bmw.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: